Sjeverni Cipar

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

OTOK CIPAR: Nikozija, Kirenija, Famagusta

1. dan: Let za Cipar
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Slijedi prijava  na let za Ercan*. Po dolasku u zračnu luku Ercan nakon obavljenih graničnih formalnosti  na izlasku iz zračne luke dočekat će Vas voditelj  putovanja. Slijedi transfer do hotela na području Kirenije ili Famaguste. Smještaj u sobe, večera i noćenje.

2. dan: Kirenija – uključen izlet!
Doručak. Naš današnji izlet vodi Vas u veličanstveni srednjovjekovni planinski dvorac Sv. Hilarion kojeg svaki posjetitelj sjevernog Cipra jednostavno mora vidjeti. Nakon toga ćemo posjetiti samostan Bellapais koji se ubraja među najljepša remek-djela gotske umjetnosti na Bliskom istoku. Koliko je poznato, prvi redovnici koji su se ovdje nastanili bili su Augustinci. Ovi redovnici su 1187. godine morali pobjeći iz Jeruzalema, kojeg je tada osvojio turski vladar Saladin. Nakon toga ćemo se odvesti do luke gdje ćemo razgledati impozantnu tvrđavu koja dominira na ulazu u luku. S ove fascinantne građevine pruža se prekrasan pogled na cijeli grad. U tvrđavi se također nalazi muzej starih brodova u kojem su izložene neke od najstarijih olupina brodova zajedno s teretima koje su prevozili. Posjetit ćemo i specijaliziranu trgovinu s modnim proizvodima od kože. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3.dan: Slobodno ili fakultativno izlet na poluotok Karpas
Nakon doručka imate priliku pridružiti nam se na izletu na poluotok Karpas (doplata na destinaciji). Izlet vas vodi do netaknutog dijela Cipra s beskrajnim dinama i dugim pješčanim plažama. Prošetat ćemo poluotokom gdje ćete vidjeti stada divljih magaraca i posjetiti samostan apostola Andrije. Mogućnost kupanja na jednoj od najljepših plaža Cipra (prema vremenskim uvjetima). Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan: Famagusta – uključen izlet!
Doručak. Naš današnji izlet vodi nas u Famagustu, gradić koji se nalazi na istoku zemlje odmah sjeverno od „zelene linije“. Prije toga slijedi razgledavanje samostana Sv. Barnabe, u kojem pravoslavni stanovnici Cipra štuju svog sveca Sv. Barnabu koji je zajedno sa Sv. Pavlom oko 50. g. obznanio novu vjeru. Stari grad Famaguste okružen je venecijanskim gradskim zidinama, dok se noviji dio grada proširio i izvan ovih zidina. Razgledat ćemo slavne gradske zidine, Othellov toranj i bivšu kraljevsku katedralu sv. Nikole. Na našem izletu posjetit ćemo i bescarinsku zonu sa tradicionalnim orijentalnim tepisima. Večera, noćenje.

5. dan: Slobodno ili fakultativno izlet Pafos (južni Cipar) s ručkom
Doručak. Danas se možete pridružiti našem izletu (uz doplatu na destinaciji) na južni dio Cipra. Vožnja u smjeru Nikozije preko „zelene linije“ (Green line) na južnu stranu Cipra i daljnja vožnja prema Pafosu. Posjetit ćemo crkvu Ayios Paraskevi, razgledati slavne mozaike i kraljevske grobnice. Poslije toga slijedi slobodno vrijeme za posjet pitoresknoj luci u Pafosu. Uključen ručak u odličnom restoranu s lokalnim specijalitetima. U poslijepodnevnim satima povratak  u hotel, večera i noćenje.

6. dan: Nikozija – uključen izlet!
Nakon doručka krećemo u razgled Nikozije - glavnog grada Cipra. Od 1974. godine Nikozija je granicom podijeljena na tursko-ciparski i grčko-ciparski dio. (Imat ćete mogućnost prijeći granicu i razgledati južni dio Nikozije). Prošetat ćemo uličicama starog grada Nikozije koji je posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu. Šetnja do Venecijanskih bedema. Razgledati ćemo Venecijanski stup, te džamiju Arabahmet iz 17. stoljeća (koja nije uvijek otvorena). Na kraju pješačke zone dolazimo do jedne građevine koja izgleda kao crkva s dva turska minareta, a radi se od džamiji Selimija. Ova je građevina izgrađena u 13. stoljeću kao katedrala Sv. Sofije, ali su je Turci 1570. godine pretvorili u džamiju. Nakon toga ćemo posjetiti dva karavan-saraja: Büyük Han i Kumarcilar Han iz 17. st. Također ćete imati priliku za kupovinu nakita i proizvoda od zlata. Večera, noćenje.

7. dan: Slobodno ili fakultativno izlet Salamis
Doručak. Danas možete uživati u hotelu ili se pridružiti našem poludnevnom izletu (uz doplatu na destinaciji) u Salamis, najočuvaniji lokalitet iz antičkih vremena na otoku. Ovdje ćemo vidjeti izvanredno restaurirani amfiteatar i gymnasium s mramornim kupeljima i mozaicima. Ostaci grada prostiru se u dužini od 8 km, a sam grad leži na prekrasnoj plaži. Večera, noćenje.

8. dan: Povratni let
Doručak. Sukladno vremenu leta transfer do zračne luke. Slijedi let za Zagreb*.

 *Napomena: s obzirom da se radi o charter letu,  let  Zagreb- Ercan- Zagreb bit će organiziran  s tehničkim stopom u Antaliji (putnici neće napuštati zrakoplov).

Za ovo putovanje hrvatskim državljanima potrebna je putovnica važeća još 6 mjeseci nakon povratka s putovanja. 

Cijena uključuje:

- Povratni charter let na liniji Zagreb-Ercan s uključenim pristojbama (s obzirom da se radi o charter  letu,  let  Zagreb- Ercan- Zagreb biti će organiziran s tehničkim stopom u Antaliji (putnici neće napuštati zrakoplov).
- Asistencija u zračnoj luci Zagreb/Ercan
- 7x noćenje u hotelu s 3* na području regije Kirenije ili Famaguste u dvokrevetnoj sobi
- 7x polupansion (doručak + večera)
- prijevozi prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
- voditelj putovanja na hrvatskom  i lokalni vodič
- pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja
- 3 izleta:
• Izlet Kirenija uključen!
• Izlet Famagusta uključen!
• Izlet Nikozija uključen!

Cijena ne uključuje:

- fakultativne izlete,ulaznice  za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja,
- dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode
(piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
- doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama)
- napojnice
- putno osiguranje


Doplate u agenciji:

• Paket putnog osiguranja 78,00 kn po osobi
˗ zdravstveno osiguranje na putu do 15.000 €
˗ osiguranje od opravdanog otkaza
˗ osiguranje prtljage do 250 €

Obavezna doplata po osobi:
- Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 1.199,00 kn


Fakultativni izleti: rezervacija i doplata na destinaciji*

• Izlet Pafos (južni dio otoka Cipra) s uključenim ručkom: cca. 80€
• Izlet Karpas s uključenim ručkom: cca. 50€
• Izlet Salamis s ukljućenim ručkom: cca. 50€
• Ciparska večer: cca. 40€

 *Za relizaciju izleta potrebno je minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije. 


Dokumenti potrebni za putovanje:

Za ovo putovanje hrvatskim državljanima potrebna je putovnica važeća još 6 mjeseci nakon povratka s putovanja.

Napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

Letovi se organiziraju charter prijevozom. Točno vrijeme polaska biti će objavljeno 3 tjedna prije putovanja.

Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova i u kratkom roku prije putovanja kao i tijekom putovanja, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.

Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.

Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.

O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja. U slučaju posebnih zrakoplova (charter let), najmanji broj putnika za realizaciju je 140 putnika u avionu i najmanje 35 putnika na pojedinom autobusu na destinaciji. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr

Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću.


Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta

U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 25% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana  prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Najmanji broj putnika po polasku: 30

Mogućnosti plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice
2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
- jednokratno sve debitne i kreditne kartice
- obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata, Diners do 12 rata, , MasterCard ZABE do 12 rata (potreban token ili m-token)
3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
- Visa Premium PBZ do 6 rata
- Visa Inspire PBZ banke do 12 rata
- Master Card Zagrebačke banke do 12 rata (potreban token ili m-token)
- Diners karticama do 12 rata
- ostalim karticama jednokratno
*kod plaćanja debitnim i kreditnim karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002776047 i polica od odgovornosti br. P11-7002776109 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane naći ćete ovdje.

 

Sjeverni Cipar

Tirkizni sjeverni Cipar još se nije izgubio u mnoštvu turista i uspio je sačuvati svoju izvornost. Na svakom koraku iznenađuje autentičnošću, netaknutom ljepotom i kristalno čistim morem. Nudi brojne mogućnosti za opuštanje i pravi odmor, po danu i po noći. U živahnim gradovima krenite stopama povijesti ili uživajte u kupovini; posvuda ćete sretati gostoljubive i ljubazne domaćine. Prema legendi Cipar je rodno mjesto prelijepe boginje ljubavi i ljepote, Afrodite. O njezinu rođenju postoji više priča, a prema najpoznatijoj, Afrodita se iz mora pojavila gola, iz jakobove kapice. Uto ju je odnio vjetar i za vrijeme putovanja prvo se zaustavila na malom otoku Kitera, južno od Peloponeza, a potom se vratila na Cipar. Priču o njezinu rođenju na slikarsko platno prenio je Botticelli, u svojem poznatom uprizorenju Venerina, odnosno Afroditina rođenja. Pečat burne prošlosti koja je podijelila otok danas je vidljiv u dvjema različitim kulturama. Otok je posebno poznat po bogatoj prirodi, po prelijepim raznovrsnim biljkama i svjetski poznatim glavatim želvama. Pozivamo vas da otkrijete bujan i lijep sjeverni dio Cipra i njegov istočni dio s arhitekturnim biserima iz antičkog doba. Ondje su i prekrasne plaže na kojima su u novije vrijeme niknula poznata odmarališta. Ona nude bogat izbor priznatih hotela, igraonica i živahan noćni život u pravom hollywoodskom stilu.

Pozivamo vas na Sjeverni Cipar

  • jer je zbog svoje netaknute prirode još neotkriveni biser Sredozemlja
  • jer će vas očarati otočki krajolik s prekrasnim plažama i tirkiznim zaljevima
  • jer morate okusiti tradicionalne kulinarske specijalitete
  • jer je idealno odredište za ljubitelje povijesti i kulture
  • jer možete upoznati dvije različite kulture
  • jer nudi velik izbor priznatih hotela, igraonica i živahan noćni život

O gradovima Cipra:

Kirenija

Nekada malo ribarsko naselje razvilo se u popularnu turističku destinaciju na sjevernom dijelu otoka. Okružena je s jedne strane Mediteranskim morem a s druge strane kirenijskim planinama. Područje je poznato prvenstveno po biljnoj i životinjskoj raznolikosti - cvatnja orhideja na svakom koraku uz pjevanje na tisuće različitih zvukova egzotičnih ptica. Prošetajte ulicama Kirenije i otkrijte povijest posjetom kirenijskog dvorca sa svojim muzejem, koji je najstariji potonuli brod otkriven od strane slučajnih ronioca. Pijte pravu tursku kavu u jednom od mnogh kafića s pogledom na staru luku ili jednostavno uživajte u dugim plažama. Bez obzira kako zamislite svoj odmor, Kirenija će ispuniti svaku Vašu želju. Posjetite tirkizni raj - Kireniju!

Famagusta

Područje Famagusta smatra se jednim od najposjećenijih dijelova Sjevernog Cipra. Smješten je u sjeveroistočnom dijelu otoka i ima kristalno prozirno tirkizno more i duge plaže. Najveći grad je Famagusta, što je naziv od "grad taoca", i pravo je povijesno blago. Famagusta je poznata po svojim zidinama koje krasi Othellov toranj. Grad je izgrađen na ruševinama bivšeg velikog kulturnog središta Salamine. Svakako vrijedi vidjeti morska vrata (Porta del Mare), jednog od ulaza u starom gradu. Osim svoje bogate povijesti, grad je poznat kao omiljeno turističko središte sa širokim rasponom barova, restorana i trgovina. Ukratko, mogućnosti za zabavu i odmor nikada ne ponestane. Prošećite do najdublje marine na Cipru, uživajte u pogledu na okolna mjesta, pijuckajte kavu u popularnim kafićima i stvorite svoju priču o tirkiznoj zemlji Cipru.


GASTRONOMIJA
Ciparska kuhinja je izvorno mediteranska kuhinja, koja je veoma slična grčkoj kuhinji. Njena jedinstvenost stvara se pomoću maslinovog ulja, ljekovitog bilja i začina te podsjeća na azijsku kuhinju. Najpoznatiji specijaliteti koje vrijedi probati:
    meze: tradicionalno ciparsko predjelo
    feta: slani bijeli sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka;
    tzatziki: osvježavajuće predjelo grčkog jogurta, krastavaca i začina
    souvlaki: meso na ražnjićima ili kao sendvič (piletina, svinjetina ili janjetina)
    musaka: slojevito jelo od janjetine, krastavca i rajčica
    sheftalia: jelo od goveđeg mesa, luk, rajčica i začini
    hummus: jelo od slanutka i sezam paste

KLIMA
Cipar ima pravu mediteransku klimu, gdje ljeto traje od svibnja do rujna. Glasi kao najtopliji mediteranski otok sa najmanje padalina. Ljeta su vruća i suha kada temperatura raste i više od 30° C, dok je zima blaga i kišna, traje od studenog do ožujka. Prosječan iznos oborina u Cipru obično ne prelazi 500 mm godišnje, najviše padalina pada od prosinca do veljače. Na najvišim vrhuncima Troodos planine često padne i snijeg, a može ostati do 50 dana godišnje. Cipar ima 340 sunčanih dana u godini što uzrokuje česte suše. Varijacije u temperaturi između dana i noći povećava se prema unutrašnjosti. Najvjetrovitiji mjesec je svibanj, zimi dominira jugo i jugozapadni vjetrovi, a ljeti pušu sjeverno i sjeverozapadni vjetrovi.

RELIGIJA
Grci naseljavaju dvije trećine ukupne površine otoka Cipra pa se tako na otoku nalazi 80% pravoslavaca. Oko 19% otočana su Turci, koju su muslimani.

NOVAC
Službeni valuta na sjevernom Cipru je Nova turska lira (TRY; 1 € = cca 3,8 TRY). U većini trgovina, hotela i restorana može se platiti eurima. Gotovo svugdje je moguće promijeniti eure u turske lire . Preporuča se promjenu novca raditi u mjenjačnicama.

KUPOVINA
Među tradicionalnim suvenirima su razni predmeti od keramike, pleteni, tkani i rezbareni proizvodi, sve do srebrnih i bakrenih proizvoda. Odličan suvenir može biti ciparska keramika, koja uključuje razne oslikane šalice i tanjure. Od slatkiša tu je popularni ciparski »Delight«, koji se može kušati i kupiti u različitim trgovinama diljem otoka.

STRUJA
Napon 240V. Utičnice su obično u engleskom stilu, tako da je u većini slučajeva potreban adapter.

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE
Mjesta na kojima nije dopušteno snimati fotografije obično su jasno označene. Zabranjeno je fotografirati vojna postrojenja i zračne luke. Kada se slikate sa mještanima, treba ih prije pitati.


2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar 2021 Cipar